Collecterooster Diaconie

De collecten in de maand februari zijn bestemd voor:

2 februari Weinterp Young Focus
Young Focus gelooft dat de oorsprong van talenten en gaven van onze Schepper komen en mensen elkaar de kans moeten bieden deze te ontwikkelen. Young Focus werkt op basis van deze christelijke grondslagen en waarden. Young Focus wil van zoveel mogelijk onbevoorrechte kinderen het mentale, fysieke en sociale welzijn verbeteren door middel van onderwijs, gezondheidszorg en persoonlijke ondersteuning.
Young Focus geeft minderbedeelde kinderen en jongeren de kans om zichzelf te ontwikkelen op intellectueel, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied door middel van educatie en persoonlijke training.
Young Focus wil jongeren hun gaven en (verborgen) talenten zien ontwikkelen zodat ze een kans hebben de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Young Focus geeft een mooiere toekomst aan kinderen uit families in de Filipijnen die door armoede zijn getroffen. De aanpak van Young Focus is effectief en voorkomt dat degenen die hulp ontvangen afhankelijk worden.

9 februari Duurswoude Het Pand Groningen
In Het Pand ben je altijd welkom. Zoek je ook een stukje gezelligheid?
Of ben je op zoek naar zingeving? Zou je meer willen weten over het Christelijke geloof, over wie Jezus is? In Het Pand maken wij de link tussen jou en God, tussen ons en jou!

16 februari Weinterp De Herberg
Voor wie? Het kan jaren voorspoedig gaan in je leven. En dan opeens word je geconfronteerd met verdriet en tegenslag. Overleden dierbaren, problemen op het werk, problemen in je huwelijk en gezin, gezondheidsproblemen en/of mantelzorg. Of gevoelens van eenzaamheid, angst of minderwaardigheid die niet langer te hanteren zijn.
Wat bieden wij? In een gastvrij huis in een prachtige omgeving, bij een geopende bijbel, met professionele begeleiding bieden wij liefdevolle aandacht. We hebben verschillende mogelijkheden die bij jou aansluiten. Je kunt kiezen uit een herstelprogramma, retraite of kom-op-adem.

23 februari Duurswoude Dorcas
Samen in actie voor de allerarmsten
Blijvende verandering in het leven van de allerarmsten. Hulp als de nood aan de man is. Kansen in uitzichtloze situaties. Wij zijn Dorcas. Wij hebben liefde en hoop voor ieder die in armoede leeft, buitengesloten is of in crisis verkeert. Wij geloven in de kracht van God, in het prachtige potentieel van ieder mens en in bloeiende gemeenschappen. Samen is voor ons een sleutelwoord. Dus doe u mee?

1 maart Weinterp GZB
Villa Maria del Triunfo is een arme buitenwijk van Lima. De wijk is moeilijk te bereiken en ligt wat geïsoleerd van de stad. De mensen die er wonen komen veelal van buiten Lima, op zoek naar een beter leven. Veel van hen leven echter in extreme armoede en hebben geen toegang tot basisvoorzieningen en goed onderwijs. Ze hebben veelal hun studie niet afgemaakt, moeten hard werken en verdienen weinig. Daarnaast zijn er veel sociale problemen, zoals alcoholmisbruik, (huiselijk) geweld en gebroken gezinnen. Om de gezinnen te ondersteunen bieden we evangelisatiewerk en gezonde maaltijden voor kinderen in Villa Maria.
In 2013 begon ds. Peter Kleinbloesem als zendingswerker van de GZB met evangelisatiewerk in de wijk Villa Maria del Triunfo. Inmiddels is er een kleine kerkelijke gemeente. Iedere zondag komen er zo’n 25 kinderen naar de zondagsschool en 15-20 mensen naar de kerkdienst. Veel kinderen in Villa Maria eten te weinig of erg eenzijdig. De kinderen die naar de zondagsschool ko¬men krijgen daarom elke zondag een gezonde maaltijd, bijvoorbeeld een glas melk/sap, twee broodjes met beleg en fruit. Daarnaast is er voor ieder kind een extra feestelijke maaltijd rondom kerst en op de Dag van het Kind. Tijdens de grote schoolvakantie worden er ook educatieve activiteiten voor kinderen georganiseerd. Verder zijn er twee keer per jaar voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders en kinderen over gezond eten.

Persoonlijk verhaal van…
Giannina woont met haar man en kinderen in de wijk Villa Maria. Elke zondag helpt zij bij het klaarmaken van de maaltijden voor de kinderen. Haar man werkt in de bouw en verdient voor Peruaanse begrippen nog niet eens slecht: zo’n 600 euro per maand. Dat is twee keer het minimumloon, maar veel te weinig om een gezin van te kunnen onderhouden. Het leven in Peru is namelijk ongeveer even duur als in Nederland.
Daarbij komt dat Giannina’s jongste dochter, Brenda, een verstandelijke beperking heeft en lijdt aan epilepsie. Dagelijks heeft ze (dure) medicijnen nodig die ze als gezin zelf moeten betalen. Hierdoor is er dus voor eerste levensbehoeften als eten maar weinig geld beschikbaar. Giannina is dan ook erg blij dat de kinderen van Villa Maria wekelijks een gezonde maaltijd krijgen en helpt graag met de uitvoering van dit project.

Hoe kunt u helpen?
Per kind kost een gezonde maaltijd ca. € 2,–.
Voor ca. € 15,- kan een kind meedoen aan educatieve activiteiten tijdens de grote schoolvakantie.
Voor ca. € 40,- gaat een kind een jaar lang naar de zondagsschool.